Extra dolgok a tetoválásról

Angel-ink 2011.11.03. 16:47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A leggyakoribb buddhista tetoválás a sak yant vagy yantra, egy mantra fizikai megjelenítése. Magát a képet szentnek tekintik és lehet meditációnak vagy imának egy szimbóluma. Sok kép, mint például a tigris és a lótusz hindu eredetű. A szövegek mindig páli nyelvűek (Kambodzsában khmer is előfordulhat). A sak yant tetoválások vallásosak, sohasem diszítő jellegűek, néhány szerzetes láthatatlan tintával tetovál.
A sak yant a legrégibb thai templomokból indult. Régen minden szerzetest tetováltak. A tanítványoknak szerzetessé válásuk után az első teendőjük, hogy egy buddhista tetoválást készítessenek magukra egy – a buddhista út gyakorlása és buddhista előírások és rítusok betartása által bizonyos spirituális erőkkel áldott – mesterrel. Minden szerzetes tetoválása egyedi. Mestere választja ki a szent képet a szerzetes születési ideje és jele szerint. A motívumok sora a sárkányoktól és kígyóktól a leopárdokig, tigrisekig és sasokig terjed. Miután a minta ki lett választva, a mester kántálni kezdi a szent szövegeket és elkezdi a tetoválást a tanítvány hátán. Kántálás közben megáldja a tanítványt és a tetoválás az új szerzetes talizmánjává, a szent oltalom egy formájává válik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma már számos külföldi készíttet ilyen mágikus, védelmező tetoválást thai mesterekkel, akik a világ legjobb buddhista tetoválóinak hírében állnak.

Sak Yant - Buddhist Temple Tattoos
The Tattooing Monks of Wat Bang Phro
Sak Yant videók a YouTube-on
Sak Yant fotók a Flickr-en
Sak Yant e-book screenshots

"romokon.blogspot"
 

Koi - Ponty tetoválás

A koi hal vagy ponty állandó motívuma a japán tetoválásoknak és fontos szerepet játszik a kínai és japán mítoszokban, legendákban, mesékben és történetekben.

Számos történetben a koi az erőfeszítése és kitartása által átalakul, képessé válik, hogy vízeséseket megmásszon, vagy éppen sárkánnyá váljon.A koi mint jelkép a kitartást szimbolizálja, valamint a jellem szilárdságát. Ezenkívül a ponty jelképezi a bölcsességet, tudást, a hosszú életet és hűséget. A koi általában sárga, arany és narancssárga színek árnyalataiban jelenik meg. Ezek az élő ékszerek nemzedékeken át élhetnek és a gazdáik kezéből esznek. A koi életkorát a testén levő gyűrűkről állapítják meg.

A koi átlagos élettartama 15-30 év, de japánban leírtak egy olyan halat, amely 1977-ben 226 éves korában pusztult el. A koi hosszú élettartama a kitartást jelképezi, formájának és mozgásának szépsége megihlette a művészeket és elbűvöli azokat akik úszás közben szemlélik ahogy a zene hangjaira változtatja az irányát.
A tetováló ábrázolásokban elsősorban a folyó vízzel kombinálva a koi a bátorságot, önmegvalósítást, és az élet akadályain való felülkerekedést jelképezi. A koi (a ponty japán megfelelője) több mint 2000 éve jelenik meg díszkutakban a csendes vízben csillogva. Általában így jelennek meg amint az élénkebb színezett halak nyilvános medencében úsznak. A különlegesen szép példányok értéke félmillió dollárt is elérhet bizonyos egyéni gyűjtők számára.

Japánban és kínában a koi hosszú ideje a férfiasság és erő szimbóluma.

Több legenda is elmondja, ahogy a hal átkelt a sárga folyó sárkány kapujának vízesésén. Ennek során a ponty átváltozott sárkánnyá, ezáltal azt jelképezve, hogy esélytelenül is sikeres harcot tud folytatni.

Ha elfogják, a koi mozdulatlanul várja a kést akárcsak a szamurájharcos a kardot. A buddhizmusban a koi a félelemnélküliséget és bátorságot jelképezi amint átkel az óceánon, ezáltal az emberi szenvedésre emlékeztetve, amelyen mindenki átmegy saját élete során.

Századok alatt ehhez a halhoz nagyon sok legenda és mítosz kötődött. A koi elterjedése ázsiában Dzsingisz kánnak tulajdonítható aki a 12-ik században a csapatainak élelmezése céljából honosította meg ezeket a halakat a tavakban.

A koi szépsége és kecsessége ugyanakkor a család jelképévé is tette a koit, elsősorban japánban, ahol gyermeknapkor koit ábrázoló csőszerű zászlókat tűznek ki.

Fekete koi az apának, lángvörös koi az anyának, kék és fehér a fiúnak, rózsaszín és piros a lánynak. A fiúgyermekek napján japánban a család minden fiúgyereke egy koi zászlót kap arra inspirálva a fiatalat, hogy olyan erőssé és kitartóvá váljon, mint ez a kivételes hal.

Koi által inspirált galériákban nem meglepő, hogy a koi tetoválások népszerűek azokon a helyeken, ahol a férfiasságot nagyra becsülik.

Így japánban a koi megjelenhet a fiatal férfiak alkarján vagy lábán.

Az életének későbbi szakaszában ehhez sárkány is társulhat, utalva a legendára, amikor a koi sárkánnyá változott a sárkány kapunál. A színezés, méret és különleges jelzések a fiatalember olyan tulajdonságait jelképezhetik, amelyre az élete során vágyik. Az egyéni dicsőség és nemzeti büszkeség jelképeként használják a fehér koit, amelynek a fején egyetlen piros folt van.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sárkányos tetoválások
A sárkányt szimbolizáló tetoválások a legkedveltebbé közé tartoznak. Ha a kezdetekben a gyilkosok és kínai maffia megkülönböztető jegyeiként voltak jelen, manapság a világ minden táján divatosak, titokzatosságuk révén pedig sok híresség kedvence. Amennyiben ezeket a tetoválásokat választod, fontos, hogy tisztában légy összes jelentésükkel.

" tattoo-symbols "

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://angel-inktattoo.blog.hu/api/trackback/id/tr613350949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.11.04. 08:16:58

Jaja, a csajért már megérte elolvasni :)

HázbanOtthon · http://hazbanotthon.blog.hu/ 2011.11.04. 08:27:54

A sárkányos tetkós csaj nem rossz.

Binga Lövöldözős Boci játék:
binga.hu/blog/togy_fila_taska
süti beállítások módosítása